حجاب در قوانین کشورهای اروپایی

ساخت وبلاگ
قوانین حجاب در بلژیک

بحث حجاب زنان مسلمان در کشور بلژیک همواره با فراز و نشیب زیادی روبرو بوده است. دولت این کشور تاکنون چندین بار داشتن پوشش اسلامی برای زنان را ممنوع کرده است. البته در برخی موارد قوانین منع حجاب لغو شده، اما این مسائل نشان از این امر دارد که داشتن حجاب در این کشور همواره به عنوان یک مشکل و معضل مطرح بوده است.

در بلژیک داشتن حجاب در سه حوزه مناقشه برانگیز است:

۱- داشتن حجاب در مدارس
۲- استفاده از روبنده در اماکن عمومی
۳- داشتن حجاب توسط کارمندان دولتی

حجاب در مدارس از اواسط دهه ۷۰ میلادی در کشور بلژیک مناقشه برانگیز بوده است. هرچند قانون سراسری و فراگیری در خصوص ممنوعیت حجاب وجود ندارد، ولی برخی مدارس استفاده از حجاب برای دانش آموزان خود را منع می کنند و محدودیتی در این زمینه برای مدارس وجود ندارد.

به عنوان مثال در سال ۲۰۱۰ میلادی، براساس قوانین داخلی مدارس، ۱۱۰ مدرسه از ۱۲۹ مدرسه بخش فرانسوی زبان نظام آموزشی بلژیک، نمادهای دینی را ممنوع اعلام کردند. از آنجا که بسیاری حجاب را نماد اسلامی می‌دانند، دختران محجبه از پوشیدن حجاب در این نوع مدارس منع شدند.

به طور کلی در نظام آموزشی کاتولیک بلژیک اکثر مدارس قوانین خود را به شکلی تغییر داده‌اند تا دانش‌آموزان پیش از ورود به مدرسه هیچ‌گونه پوششی بر سر نداشته باشند و بعد وارد ساختمان مدرسه شوند.

از دیگر مسائل مناقشه برانگیز حجاب در بلژیک استفاده از روبنده در اماکن عمومی است. در سال ۲۰۱۱ بلژیک به ‌عنوان دومین کشور اروپایی، قانون منع پوشش صورت زنان را به تصویب رساند.

براساس این قانون هرگونه پوشش صورت زنان، اعم از برقع، ماسک و یا روبنده در انظار عمومی ممنوع اعلام شد و افراد متخلف، به جریمه نقدی بین ۱۵ تا ۲۵ یورو و یا تحمل هفت روز زندان محکوم شدند.

در توضیح این اقدام نمایندگان مجلس تأکید کردند، برقع نماد مذهب نیست؛ بلکه ابزاری برای سرکوب زنان است. 

همچنین در خصوص حجاب زنان کارمند، دولت این کشور در سال ۲۰۰۷  پوشش زنان مسلمان کارمند را در شهرهایی چون گنت و آنتوپ ممنوع کرد. 

پوشش اسلامی در دانمارک

هم اکنون در کشور دانمارک قانونی مبنی بر ممنوعیت حجاب برای زنان مسلمان در اماکن عمومی وجود ندارد. ولی این بدان معنا نیست که در این کشور حجاب زنان بدون هیچگونه مشکلی پذیرفته شده است.

دولت این کشور در سال ۲۰۰۸ اعلام کرد که به قضات اجازه نمی دهد روسری بر سر کنند و یا از سایر سمبل های دینی در دادگاه استفاده کنند. این ممنوعیت شامل صلیب، کلاه یهودیان، عمامه و روسری می‌شود. 

%d8%af%d8%a7%d9%86
در دانمارک، مردم از هر مذهبی که باشند آزادند تا عبادات خود را به جا آورده و لباس‌های مذهبی خود را به تن کنند. طبق اعلام دولت این کشور، حجاب برای زنان مسلمان در جامعه آزاد است. ولی با توجه به تلاش‌های اسلام‌ستیزانه در این کشور و ترویج ذهنیت منفی در مورد اسلام از جمله انتشار کاریکاتورهای توهین‌آمیز علیه پیامبر اسلام، نگاه ها طی سال های اخیر نسبت به حجاب منفی شده است. 

حجاب در ایرلند

ایرلند به عنوان کشوری کاتولیک شناخته می شود. به طور کلی مسلمانان ایرلند با مشکلات خاصی مواجه نیستند. دولت این کشور نیز، گاهی در راستای تأمین منافع جمعیت مسلمان و غیرمسلمان خود، تسهیلاتی را برای مذاهب مختلف در نظر می‌گیرد تا شهروندان آزادانه‌تر بتوانند به عبادات و اعمال مذهبی خود بپردازند. 

البته در ایرلند نیز مانند دیگر کشورهای اروپایی در برخی مواقع اسلام و مظاهر اسلامی به عنوان تهدید تلقی شده و محدودیت هایی را برای مسلمانان به وجود آورده است.

به عنوان مثال در سال ۲۰۱۰ طی دستورالعملی استفاده از روبنده برای معلمان مسلمان منع شد. همچنین استفاده از حجاب برای دانش آموزان در مدارس همواره در این کشور مورد بحث بوده است. 

نگاه عموم مردم نسبت به حجاب زنان در این کشور چندان منفی نیست. حتی طی نظرسنجی که در این کشور صورت گرفت، ۴۸ درصد موافق حجاب زنان بودند، ۳۵ درصد مخالف و ۱۳ درصد در این خصوص نظری نداشتند. 

پوشش اسلامی در سوئیس

در کنار کشورهایی همچون فرانسه، بلژیک و هلند در راستای ممنوعیت حجاب، کشور سوئیس نیز قرار می‌گیرد که به عنوان چهارمین کشور اروپایی ممنوعیت نقاب و حجاب را با ۱۰۱ رای موافق در برابر ۷۷ رای مخالف، به تصویب رساند.

دانش آموزان مسلمان سوئیس نیز گاه با مشکلاتی در این زمینه مواجه هستند. به عنوان مثال چندی پیش دو دانش‌آموز محجبه در سوئیس به خاطر رعایت پوشش اسلامی از تحصیل در مدرسه محروم شدند. 

همچنین در سال ۲۰۱۱ دو دختر ۱۴ ساله مسلمان به دلیل استفاده از حجاب در مدرسه تهدید به محرومیت از شرکت در کلاس درس شدند. 

گفتنی است در تیرماه سال جاری در پی درخواست مدرسه‌ای در سوئیس از دادگاهی اجرایی مبنی بر لغو ممنوعیت حجاب در این مدرسه، دادگاه اجرایی فدرال این کشور اعلام کرد، ممنوعیت حجاب در مدارس غیرقانونی است. 

به طور کلی مسأله نمایش سمبل های مذهبی در سال های اخیر و به خصوص پس از حادثه تروریستی ۱۱ سپتامبر در اروپا جنجال برانگیز شده است و عمده بحث ها بر حجاب متمرکز است.

به ویژه بحث حجاب از سال ۲۰۰۴ زمانی که فرانسه قانون منع حجاب در مکاتب و نهادهای دولتی را تصویب و اجرا کرد، به بحث داغ در کشورهای غربی تبدیل شد. از آن زمان تاکنون چندین کشور اروپایی از الگوی فرانسه پیروی کرده اند.

منابع:
http://www.ihrc.org.uk/publications/briefings/۵۱۴۲-briefing-freedom-of-religion-in-belgium-and-the-hijab
http://www.tabnak.ir/fa/pages/?cid=۹۱۷۰۱
http://www.faq.ir/index.php/the-news/۱۵۷-newsbelge.html
http://www.dw.de/
http://www.tebyan.net/newindex.aspx?pid=۵۴۹۲۹
http://adnisa.wordpress.com/۲۰۱۰/۰۴/۳۰/countries-with-special-laws-on-hijab/
http://mwfpress.com/vdcc.۱q۰a۲bqx۰la۸۲.html
http://mwfpress.com/vdci.wapct۱ayrbc۲t.html
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ireland/۸۰۲۳۰۷۹/Irelands-Catholic-schools-ban-full-Muslim-veil.html
http://www.thenational.ae/news/world/europe/hijab-sparks-controversy-in-ireland
http://www.teribon.ir/archives/
http://www.donya-e-eqtesad.com/news/۷۳۹۴۶۱/

منبع: جبهه مستضعفین

الا بذکر الله تطمئن القلوب...
ما را در سایت الا بذکر الله تطمئن القلوب دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : mchadoranea بازدید : 45 تاريخ : جمعه 20 مرداد 1396 ساعت: 3:11